We kunnen een kanon afschieten op de Drawing Amsterdam van 2016.

Toegegeven we waren er niet op de opening van de beurs door omstandigheden en dan is er ook nog elders in de stad de opening van de fotografiebeurs Unseen. Het weer is prima, niet te warm en niet te koud. De locatie is hetzelfde en er valt eigenlijk niks op te merken waarom het zo leeg is. Met enige argwaan lopen we even een snel rondje door de beurs om een snel overzicht te krijgen van hetgeen er aangeboden wordt. 

Verleden jaar hebben we genoten van de diversiteit van de kunstwerken met een duidelijke link met ‘Drawing’. Op het eerste gezicht is er weer veel werk wat we van dichtbij willen bekijken, ons laten informeren over de kunstenaars en even gedag zeggen bij de galeriehouders. 

Het is een record geworden. Ruim vier uur later werden we vriendelijk verzocht om een eind te maken aan ons bezoek omdat de beurs gaat sluiten. Het is ons nog steeds een raadsel waarom er zo weinig publiek was op de donderdag. 

Opvallend dat door het lage publieksaantal de galeriehouders er niet bij de pakken neer gingen zitten en de aanwezige bezoekers met veel aandacht vertelden over de aangeboden werken. Het voelde als een VIP behandeling.

Wat hebben we zoal gespot:

Karin van Dam – Galerie Maurits van de Laar: Verdiept ingelijste mini-installaties. Constructies van geometrische vormen, zwart vilt, gemengde technieken in het zwart. Klein formaat, erg fijn om naar te turen.

Nik Christensen – Galerie Gabriel Rolt: Sumi inkt op papier. Groot formaat! De vierkanten en driehoeken geven een kaleidoscopisch effect over de schilderijen van oerwouden, jungle, grot en bomen. Alles in zwart / wit en elke gradatie van grijs er tussenin.

Kim Habers – Rob de Vries Gallery & Projects: Inkt op papier en het papier uitsnijden tot er een soort organische beweging ontstaat in het werk. Laag over laag van organische lijnen. Uren kan je staren naar de lijnen die hun eigen weg volgen en anderen kruisen en overlappen.

Patrice Pantin – Galerie Réjane Louin – Locquirec: Geschraapte acryl aangebracht op een ondergrond van inkt. De flinterdunne witte acryl spreekt tot de verbeelding in al zijn kreukeltjes en overlapping. Fragiel en organisch. 

Davos Vrankic – Kers Gallery: Enorme werken van potlood op papier. Imposant door het perspectief en de bijna neurotische hoeveelheid detail. Het lijkt of de tekening is opgebouwd uit een laag van patronen en symbolen. Door het levensgrote formaat en de monochrome kleur is het geheel duizelingwekkend.

Rabin Huissen – PHOEBUS: Elke dag maakt Rabin een kunstwerk(je) en bouwt er vervolgens een opbergcassette omheen van museumkarton. Bij de vraag hoe lang hij dit al doet antwoord hij “ruim tien jaar”. Er liggen dus ergens in een atelier in Rotterdam een kunst-dagboek in misschien wel 3000 dozen opgeslagen. Elk werk is anders, elk werk heeft zijn eigen verhaal en zit opgesloten in een tijdscapsule van 1 dag. We mogen een paar inzien. Even maar en dan sluit de doos zich om de tijd niet te laten ontsnappen. We hebben er ongeveer tien gezien maar willen ze eigenlijk allemaal zien, geweldig!